marți, 16 martie 2010

Riscuri mecanice @ Atelier 35

Galeria Atelier35 vă invită miercuri, 17 martie, ora 19:00 la vernisajul expoziției "Riscuri Mecanice. Afișe securitatea muncii."

Expozi
ția “Riscuri mecanice” vizează recuperarea unor repere vizuale importante din zona design-ului grafic românesc prin expunerea a peste 130 de afișe datând din prima jumătate a anilor 90.

Sunt astfel documentate muta
țiile stilistice survenite în design-ul de afiș prin îmbinarea structurilor grafice ale constructivismului rus cu pattern-uri vizuale specifice realismului socialist dar și cu umorul caricatural al benzilor desenate franțuzești

Având ca temă centrală protec
ția muncii, mesajele de atenționare ale afișelor relevă obsesia accidentului ca anxietate majoră a progresului tehnic. Principiului precauției, dublat întotdeauna de proximitatea pericolului, îi corespunde exhibarea vizuală a traumei anterioare ce a făcut vizibililă posibilitatea recurenței accidentului. In lipsa unei accidentologii, acesta poate fi înțeles, așa cum o face Paul Virilio, ca o invenție, o descoperire a ceea ce a fost ascuns și asteaptă să se întâmple. Insă odată decontextualizat, mesajul își pierde referentul transformând galeria într-o zonă în care negocierea de sens se desfășoară la nivel vizual. Afișele și-au pierdut utilitatea în aceeași măsură în care le este negociată, pe simeze, valoarea estetică.

Niciun comentariu: